Intervju z Nežo Kirn

Preberite si intervju z Nežo Kirn — glasbenico, violinistko in pevko, odlično izbiro za vsako poročno slavje.
Hitre povezave
Objavljeno 22 septembra, 2020
Posodobljeno 29 marca, 2024

Povej nekaj o sebi, kako si se znašla v pevskih vodah?

Petje me spremlja že od malih nog. Ravno pred kratkim, sem bila na izobraževanju za učitelja petja skupaj z mojo mamo, ki je prav na to vprašanje odgovorila: “Neža je že od malega vedno nekaj čivkala.”

Spomnim se osnovnošolskih dni v zborih, ampak sem pozornost v petje popularne glasbe preusmerila v osmem razredu osnovne šole. Takrat se je začel kazat moj artističen del Neže na večih področjih.

Sledilo je obiskovanje klasičnega solo petja v GŠ Kranj v prvem letniku srednje šole in potem eno leto zasebnega obiskovanja klasičnega petja. Sem rabila debeli dve leti, da sem “odkrila” nekaj, kar sem vedela že prej. Da klasika ne bo zame in da me bolj vlečejo drugi žanri petja. Po tem sem bila par let pevka v avtorskem pop-rock bendu v Ljubljani in od tega obdobja naprej sem se začela oblikovat v Nežo, ki se lahko danes predstavi tukaj.

Od takrat je preteklo še kar nekaj vode, da sem se opogumila v popolnosti slediti svojim sanjam in se izključno posvetiti glasbi oz. petju. Zdaj lahko rečem, da sem na točki, ko po 25 letih prvič v popolnosti verjamem vase in v to, da bo glasba res moja full-time služba.

Kaj ti je pri tvojem delu najljubše?

Predvsem to, da lahko delam iz sebe in zase hkrati. To da ob svojem delu dajem in istočasno dobim nazaj več kot le samo plačilo. Na področju petja na porokah mi največ pomeni, ko dobim pozitiven feedback od para, ko mi reče nevesta, da je komaj zadrževala solze ob pesmih. To je največja nagrada. Mogoče se sliši smešno, ponavadi res ne vem kaj naj naredim s komplimenti na licu mesta.

Seveda je dobro slišat pohvalo za svoje delo, ampak tudi po tolikem času, ko delam to, še vedno pri sebi prej opazim vse kar bi lahko izboljšala in grem domov s “check listo” kaj vse je še treba izpilit. Sama sem res kritična do sebe in do svojega dela. Že za snemanje sem pikolovska in se stvar, ki bi jo posnela v eni uri, lahko zavleče tudi trikrat dlje, ker ponavljam, brišem, poslušam, izboljšujem. Ampak ravno to je perfektno delo za človeka kot sem jaz.

Če bi prišlo do neke stagnacije v kvaliteti in mojem zadovoljstvu sama s sabo, bi obstala na mestu. Tako pa me brca v rit stalna misel, da želim še več od sebe. Zato sem tudi končno zbrala pogum in se podala na pot izobraževanja na področju petja, ki mi je bil zaenkrat še tuj. Super mi je dejstvo, da moje delo nima meja, nima neke limite, ki jo lahko dosežem in je to to.

Petje je umetnost in tko kot slikar, fotograf, snemalec, igralec, pevci lahko celo življenje odkrivamo nove in nove spektre svojega „orodja“ in svojih zmožnosti. Res lahko rečem, da obožujem svoje delo.

Za kaj vse te lahko pari najamejo na poroki?

Za poroke imam kot solistka različne paketke, sodelujem pa tudi z drugimi zasedbami, z nekaterimi sodelujem dolgoročno, z določenimi pa tudi samo priložnostno. 

Kot samostojna izvajalka imam v ponudbi petje na obredih, kar vključuje cerkveni in civilni obred poročnega dneva, petje ob čestitkah po obredih in na pogostitvah, ki boredom sledijo. To spada pod nekako najbolj osnovno povpraševanje pri parih.

Vedno več parov se poslužuje kombinacij obredov in glasbe ob pogostitvah, meni osebno se zdi to ena boljših opcij, sploh če se gre par med tem slikat, posnet še kakšne kadre in vse kar spada zraven. V tem primeru se naredi en tak čudovit prehod med s čustvi nabitim delom, ko ju svatje pospremijo na skupno pot in delom, ko adrenalin popusti, želodčki zakrulijo in se rabijo tudi svatje mentalno sprostit pred večernim delom. 

Na poročnih obredih sodelujem tudi z inštrumentalnimi zasedbami kot so Artistik, kjer skombiniramo njihove čudovite harmonije z mojim glasom. Ta kombinacija mi je še posebej ljuba, enostavno obožujem sodelovanja s kvalitetnimi glasbeniki, s katerimi niti ne rabim večurnih vaj in debat, da vemo, da nam vse klapa in se naše vizije zlijejo v čudovite skladbe. 

Nisem pa del samo dnevnega poročnega dela. Kot solistka pojem na poročnih večerjah (letos jih je kar nekaj). To so mirne svatbe, bolj večerje, kjer prevladujejo nežne, ljubezenske balade, ob katerih svatje lahko tudi klepetajo, pojejo zraven in seveda tudi zaplešejo. 

Za malo bolj divje večere pa sem z letošnjim letom začela priložnostno sodelovat tudi z DJ-ji, kjer popestrim svatbo z živo glasbo.

Zakaj naj pari izberejo prav tebe?

Moje mnenje je, da je glasba ena bolj intimnih stvari, ki so del poročnega obreda. Dobra izvedba bo obred naredila čaroben, poln solz in kurje polti, slaba pa vse prej kot to. Zato je več kot pomembno, da si kot izvajalec s parom na enaki valovni dolžini, da ju poslušaš in začutiš kaj si želita, da nekako znaš zadihat z njima isti zrak. Prav na tem področju sama delam ogromno.

Ogromno se pogovarjamo s pari, tudi če samo preko zasebnih sporočil ali mailov. Z veliko nevesticami smo na koncu čisto na ti, malo da ne kar prijateljice in z marsikatero ostanem v kontaktu še po koncu poroke. Zame je to recept za popolno zlitje moje glasbe z ideali določene poroke. Sama vedno razmišljam kaj bi si želela od ponudnika v primeru svoje poroke. In se postavim v kožo neveste, ki ima na grbi milijon različnih skrbi z različnimi deli poroke.

Vedno poskušam uredit glasbeni del čim manj stresno za par. Imela sem tudi že primer, ko sta želela, da jima posnamem par komadov, ki jima veliko pomenijo, da slišita, če je to to. In sem, seveda. Vzame veliko dodatnega časa, ampak jih razumem in če jim s tem lahko izbrišem vsaj eno skrb v celotnem procesu, zakaj ne bi. 

Ena pomembnejših stvari, na katere konstantno dajem velik poudarek pa je stalno izboljševanje kvalitete, prilagajanje željam parom, stalna pripravljenost na pomoč, pa četudi se mi rabi nevestica samo izpovedat glede določene situacije (ni jih malo, sploh letos, ki so kar nekajkrat rabile samo spodbudno besedo, da so prebrodile vse skrbi, ki so se pojavile zaradi situacije v kateri smo trenutno z vsemi ukrepi).

Kot sem že zgoraj omenila, kot poročni ponudnik nisem tukaj samo zato, da oddelam svoje, dobim plačilo in gremo vsi na svoj konec. Gre se vseeno za enega od najpomembnejših dni v življenju para in se mi zdi vsak dodaten trud vložen v njihovo ugodje več kot pomemben. 

Kako se s parom dogovorite za sodelovanje? (se dobite na kavi, …)

V samem začetku me par kontaktira večinoma preko maila ali preko zasebnega sporočila na facebooku ali tudi instagramu. Od tam naprej potem vsakemu paru predstavim svoje delo, reference in vizijo dela in seveda pošljem ponudbo za to kar si želita. Po potrditvi rezervacije za povpraševan datum, pa sledi potem priprava na sam dogodek oz za glasbo na dogodku.

Kar se tiče predpriprav, se načini sodelovanja razlikujejo. Odvisno je od preferenc para in čisto iskreno tudi odvisno kako smo lokacijsko in časovno kompatibilni s parom. Za primer, ogromno delam na Štajerskem koncu, sama pa sem iz Kranja in se je razen za vikende težje dobiti fizično na kavah za sestanke v živo. Ampak to sploh ni ovira.

Že v samem začetku sem si naredila sheme obredov, ki se načeloma niti ne razlikujejo bistveno med sabo, za cerkvene dele ponavadi potem pari odnesejo sheme na priprave in dobijo odziv duhovnika in njegove preference, potem pa se z  njim slišim še sama, da se obred nekako fiksira in vsi vemo točno kje so umeščene skladbe in tudi katere skladbe gredo v kater del obreda. Prav tako za civilni obred. Sicer je slednji dokaj bolj simplističen in manj variira od obreda do obreda, tako da se potem na licu mesta vse zmenimo z matičarji pred obredom in vse poteka brez presenečenj in tako kot si je par zamislil. 

Tudi glede izbora pesmi pošljem paru svoj repertoar in si lahko sama poljubno umestita pesmi, večinoma pa parom pomagam jaz, saj vem kje spada kakšna skladba perfektno v sam obred. Prvotno pa vse delam po željah para, tudi če imata specifično skladbo v mislih za svoj obred, se jo naučim brez problema. Par je vedno prvi in vedno oblikujem obred tako, da se čim bolj optimizira po njuni viziji.

Kaj/katera poroka ti je ostala najbolj v spominu?

Uf, iskreno sem delala že na toliko čudovitih porokah, da bi se kar težko opredelila. Najlepše so mi definitivno poroke, kjer je iskrena, sproščena in živa družba in se čuti iskrivost v zraku od mladoporočencev pa do zadnjega svata. Definitivno mi najbolj v spominu ostanejo poroke prijateljev, ki mi zaupajo glasbeni del svojega dne.

Katera je tvoja najljubša lokacija in zakaj?

No, pa smo spet tam. Ko sem začela svojo pot pevke na porokah, sem na začetku skoraj vsako soboto menjala svojo najljubšo lokacijo. Slovenija ima res ogroooomno prečudovitih kotičkov. In vsak tak kotiček doda poroki svoj unikaten čar. Mi je pa med ljubšimi definitivno Primorska, najlepša pa je že zaradi sentimentalne vrednosti Gorenjska z blejskim in bohinjskim delom. Ne morem zanikati svojih korenin.    

Imaš kakšen nasvet za pare, ki se bodo poročili?

Iz vidika glasbenice predvsem to, da naj se ravnajo po srcu in naj izberejo izvajalca, ki jim bo pričaral glasbo, ki jim bo ostala v spominu za celo življenje. Mogoče glasba res ni enaka kot fotografije, ki jih lahko iz predala potegneš kadarkoli in obujaš spomine. Ampak mislim, da se veliko parov ne zaveda kakšen faktor je glasba na obredih.

Moment, ko nevesta hodi proti ženinu ostane v spominu za vedno. Ni v fizični obliki, garantiram pa, da če bosta slišala dotičen komad na radiu oz kjerkoli drugje, se bodo spomini vedno vrnili, nevesta bo v glavi ob tej skladbi vedno oblečena v belo, med solzami gledala svojega bodočega moža in hodila proti skupni prihodnosti s tem človekom. Mož se bo vedno spominjal, kako jo je prvič zagledal v belini, svojo bodočo ženo in žensko, s katero bo preživel svoje celo življenje. Tega trenutka ne pozabiš niti po 50 letih zakona. 

Zato je treba tudi glasbi posvetiti svoj kos pogače ob pripravah. Razumljivo je, da imamo vsi različne preference, nekomu je pomembna fotografija, nekomu film, drugemu hrana, nekaterim glasba. Ampak če samo en spekter štrli izven povprečja vrhunske izvedbe, lahko to pusti grenak priokus. Zato jim polagam na srce, da je sploh pri glasbi vredno vložiti tudi kakšen evro več in najeti kvalitetnega izvajalca, ki jima bo 100% naredil nepozabne spomine za celo življenje.

O avtorju

Ostali Blogi

Restavracija Nebo: Poročno doživetje z najlepšim sončnim zahodom v Ljubljani

Jedro Ljubljane, kjer se v vsakem kotičku občuti preplet zgodovine in kulture, je kot nalašč za nepozaben poročni dan. Slikov...
6 min branja
Preberi več

Kako izbrati pravega poročnega florista?

Poroka je najbolj pomemben dan vajinega življenja. Želita si, da bi bil dan popoln in točno takšen, kot sta si ga zamislila. Z...
3 min branja
Preberi več

Barva leta 2022 je …

Znana je barva leta 2022, ki naj bi najbolj zaznamovala letošnje leto.
3 min branja
Preberi več
Zaupajta nam načrtovanje vajinega poročnega dne in kronajta svojo ljubezen na eni izmed čudovitih lokacij povsod po Sloveniji. Izbirata lahko med pripravljenimi poročnimi paketi ali pa se odločita za poročni dan, ki bo popolnoma prilagojen vajinim željam.
© Avtorske pravice Organizacija Porok
Portfeljsko podjetje World Discovery.