Organizacija poroke v času koronavirusa COVID-19: najnovejši nasveti (julij 2020)

Kako organizirati vajino poroko v teh negotovih časih krize COVID-19? Naslednji nasveti so ključni.
Hitre povezave
Objavljeno 8 julija, 2020
Posodobljeno 29 marca, 2024

Pandemija koronavirusa (COVID-19) je v letošnjem letu ohromila ne samo Slovenijo, ampak ves svet. Ustavilo se je javno in posledično tudi naše zasebno življenje. Za vse tiste, ki ste v letošnjem letu načrtovali poroko, je trenutna situacija zelo stresna. Takoj po razglasitvi epidemije so poleg gostinskih obratov svoja vrata zaprle tudi upravne enote in z njimi matični uradi. Nekaj časa sklenitev zakonske zveze tako sploh ni bila mogoča. V mesecu maju so se ukrepi začeli rahljati in vrnila se je tudi možnost sklenitve zakona.

Zaradi bolezni COVID-19, ki zdaj na nas preži skoraj na vsakem koraku, moramo biti še posebej previdni. Naši načrti se morajo prilagoditi situaciji, a marsikatere še vedno lahko izpeljemo. Tudi poročne načrte. V nadaljevanju smo za vas na podlagi aktualnega Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi, ki je v veljavi od konca junija in so ga pred kratkim še dopolnili, odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanjih v zvezi s porokami v času koronavirusa.

Stola z znakom ženin in nevesta
Nekateri pari so bili poroke letos zaradi koronavirusa COVID-19 prisiljeni prestaviti. (Foto: Večni Trenutek)

Ali se lahko civilno poročiva?

Da. V kolikor sta se odločila za poroko v prostorih matičnega urada, torej na javnem mestu, velja omejitev 10 oseb. V to število morata šteti tudi matičarja in pooblaščenca. Pred vstopom na matični urad si boste razkužili roke in nadeli maske. Pri prvem poljubu bosta maske, seveda, snela. Preverita na svojem matičnem uradu ali izjemoma dovolijo, da vajinemu prvemu poljubu prisostvuje do 50 oseb.

V kolikor je civilni obred organiziran na prostem, ponavadi na poročni lokaciji, kjer kasneje poteka tudi slavje in je ta namenjena samo vam, mask ne potrebujete.

Ali se lahko cerkveno poročiva?

Da. Slovenski škofi so objavili nova navodila za bodoče mladoporočence. V njih piše, da za svete maše in poroke veljajo enaka pravila kot za javne prostore. Seveda morata mladoporočenca in svati upoštevati navodila o varnostni razdalji, razkuževanju rok in nošnji zaščitnih mask. Navodila škofov števila svatov ne opredeljujejo. Mladoporočencema mask na cerkvenem obredu ni potrebno nositi.

Ali lahko organizirava poročno slavje?

Da. Za poročno slavje velja omejitev do 50 oseb. Pri tem mora organizator (gostinec ali mladoporočenca oziroma poročni organizator) upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in obvezno voditi seznam prisotnih ljudi. Seznam se mora hraniti en mesec in ga posredovati Inštitutu na njihovo zahtevo.

Svetujemo pa vama, da preverita pri svojem gostincu oziroma na poročni lokaciji, ali imajo mogoče kakšne zadržke pri gostitvi vajine poroke in ali je mogoča tudi vložitev Vloge za pridobitev mnenja o načrtovanem zbiranju, s katero bi bilo mogoče na slavju gostiti tudi več kot 50 oseb.

Ženin in nevesta in konfeti na manjši poroki zaradi koronavirusa
Nekateri pari se zaradi koronavirusa COVID-19 odločajo za organizacijo poroke v ožjem družinskem krogu. (Foto: Večni Trenutek)

Kaj pa, če poroko vseeno odpoveva?

Če bosta poroko odpovedala ali prestavila se lahko zgodi, da pologa, ki sta ga plačala poročni lokaciji ob rezervaciji, ne bosta dobila povrnjenega. Denar vama bodo povrnili v primeru, da se trenutna situaciji glede širjenja koronavirusa še poslabša in bodo z državnim odlokom ponovno zaprli vse gostinske obrate, hotele ipd. ter popolnoma prepovedali združevanja ljudi.

Podobno velja pri ostalih ponudnikih. Lahko pa se seveda z njimi poskusita dogovoriti za nov datum in jih vprašata ali bo vajin polog veljal tudi za nov termin. Če razmišljata, da bi poroko prestavila na prihodnje leto, bodita hitra. Termini se zaradi letošnjih odpovedi hitro polnijo. Če je vajina lokacija na željen datum prihodnje leto že zasedena, razmislita o poroki v petek ali na kateri drug dan v tednu.

Dobro pretehtajta razloge za ali proti odpovedi poroke. Upoštevajta higienska priporočila in spremljajta obvestila države o morebitnih novih omejitvah, ki se lahko dnevno spreminjajo. Zadihajta in brez panike. Na vajino ljubezen koronavirus ne more vplivati.

Želimo vama magičen poročni dan in uspešno organizacijo poroke, pa naj bo to letos ali kdaj drugič.

O avtorju

Ostali Blogi

Restavracija Nebo: Poročno doživetje z najlepšim sončnim zahodom v Ljubljani

Jedro Ljubljane, kjer se v vsakem kotičku občuti preplet zgodovine in kulture, je kot nalašč za nepozaben poročni dan. Slikov...
6 min branja
Preberi več

Kako izbrati pravega poročnega florista?

Poroka je najbolj pomemben dan vajinega življenja. Želita si, da bi bil dan popoln in točno takšen, kot sta si ga zamislila. Z...
3 min branja
Preberi več

Barva leta 2022 je …

Znana je barva leta 2022, ki naj bi najbolj zaznamovala letošnje leto.
3 min branja
Preberi več
Zaupajta nam načrtovanje vajinega poročnega dne in kronajta svojo ljubezen na eni izmed čudovitih lokacij povsod po Sloveniji. Izbirata lahko med pripravljenimi poročnimi paketi ali pa se odločita za poročni dan, ki bo popolnoma prilagojen vajinim željam.
© Avtorske pravice Organizacija Porok
Portfeljsko podjetje World Discovery.