15 korakov do poroke – kako in kdaj se lotiti načrtovanja poroke

Karin Čemažar
Objavljeno: 10 julija, 2020

Verjetno ni majhne deklice, ki ne bi nikoli sanjala o tem, kako bo nekoč izgledal njen poročni dan. Ko se zaroči, se te sanje znova zbudijo in načrtovanje poroke se začne. Veliko pomoč in podporo ter nasvete pri popolni organizaciji vajine poroke vama lahko nudi poročni organizator. Ne glede na to, ali ga bosta izbrala ali ne, vama bo načrtovanje poroke lažje, če upoštevata nekaj nasvetov in pogumno stopita naslednje korake:

1. korak

Pred načrtovanjem poroke razmislita in določita, koliko denarja bosta namenila vajinemu dnevu. Pomislita tudi, kateri so tisti vidiki vajine poroke, pri katerih sta pripravljena odšteti malce več in koliko odstopanj od prvotno zastavljenih sredstev si lahko privoščita.

2. korak

Določita datum vajine poroke. Večina upravnih enot v Sloveniji začne rezervacije za poroke zbirati prvi delovni dan v novem letu. Preverita na izbrani upravni enoti, kdaj morata poroko prijaviti. Če bosta prva, bosta lahko izbirala tudi uro obreda.

Podobno velja tudi pri cerkvenih porokah. Kdor prej pride, prej melje. Pri duhovniku, v kolikor se ne bosta poročila v svoji domači župniji, je lahko sam postopek pridobitve dovoljenja oziroma datuma poroke nekoliko daljši kot pri civilni poroki, tako da se za njo odločita pravočasno. Za pridobitev dovoljenja za cerkveno poroko bosta morala obiskovati tudi priprave na zakon. Te v različnih župnijah potekajo različno dolgo, preverita, kako dolgo bodo trajale vajine.

3. korak

Razmislita o stilu in tematiki vajine poroke. Skupaj z okvirnim seznamom svatov vama bo to precej olajšalo izbiro gostišča oziroma poročne lokacije. Glede na izbrani stil bosta lažje določila barvo poroke, dekoracijo, cvetlice in ostalo.

4. korak

Izberita in rezervirajta svojo poročno lokacijo. V kolikor si na poročni dan ne želita prevelikih razdalij ali vožnje med cerkvenim in civilnim obredom oziroma lokacijo poročnega slavja, lahko poiščeta poročno lokacijo, ki vama omogoča, da na enem mestu izvedeta tako civilni kot cerkveni poročni obred in poročno zabavo. Da, tudi to je mogoče. Sicer pa velika večina poročnih lokacij omogoča vsaj civilni obred in poročno zabavo na enem mestu.

V Sloveniji bosta imela kar zahtevno nalogo izbrati pravo lokacijo za vajino poroko. Teh je namreč ogromno. Poleg tega pa so poročne lokacije pri nas zelo raznolike, tako da se vedno najde nekaj za prav vsak okus in stil poroke. Si želita poroko v naravi? Praktično povsod po Sloveniji lahko najdeta čudovite kotičke. Si želita poroko v mestu ali na obali? Bi raje poroko v hotelu ali restavraciji? Dobro razmislita in izberita pravo lokacijo za svoj poročni dan.

5. korak

Rezervirajta glasbenike, fotografa, videografa, oblikovalca tiskovin in razmislita o poročni torti. To so storitve, ki jih pri organizaciji svojega dne, morata pravočasno rezervirati. Takoj po izbiri lokacije. Namreč tisti pravi glasbeniki za najbolj noro poročno zabavo so zelo zaželeni. Izbirata lahko med glasbenimi skupinami, pevci s spremljevalno skupino ali DJ-ji.

Tudi fotografi in videografi so lahko zasedeni že za dobro leto vnaprej. Eden izmed prvih, katerega storitve bosta potrebovala pri svojem dnevu, pa bo zagotovo oblikovalec tiskovin. Vabila bodo prva stvar, ki vama bodo, ko jih bosta vzela v roke, dejala, da zdaj pa gre zares. Kdaj je čas, da jih pošljeta, preverita v naslednjem koraku.

6. korak

Približno šest mesecev pred poroko je čas za pošiljanje poročnih vabil ali »save the date« kartic. Z oblikovalcem se dogovorita tudi, ali bosta na poročni dan potrebovala še druge tiskovine, npr. menije, imenske kartice, sedežni red ipd. Stil poročnega vabila se bo namreč nadaljeval tudi v ostalih tiskovinah. Na primer, v kolikor bosta na vabilu uporabila puder roza barvo, se bo ta pojavila tudi na preostalih tiskovinah. Podobno velja tudi za že uporabljene vzorce in motive.

7. korak

Čas je za iskanje poročnih oblek, izbiro frizerja in vizažista. Odpravita se na pomerjanja in poskusne frizure ter make up. V primeru, da z izbiro ne bosta zadovoljna, bo še vedno dovolj časa za iskanje novih rešitev. Ne pozabita tudi na pravo izbiro čevljev, s katerimi bosta lahko preplesala celo noč.

8. korak

Razmislita o poročni dekoraciji. Izberita cvetličarja ter mu zaupajta svoje želje o poročnem šopku in ostali dekoraciji. Cveličarji oziroma floristi v veliki meri ponujajo tudi drugo dekoracijo na poroki. Stojala za table, vaze, svečnike, sveče ipd. Z najemom te opreme se lahko izogneta dodatnemu delu oziroma zaupata cvetličarju, da bo vso dekoracijo na vajini poroki povezal v čudovito celoto.

9. korak

Najbolj sladek korak v načrtovanju poročnega dne je izbira slaščičarja, ki vama bo spekel poročno torto. Večina jih ponuja degustacijske termine ali pakete. Posladkajta se in izberita pravo torto zase. In ne pozabita, pri izbiri torte se bosta morala odločiti tudi o tem, ali naj ima torta mogoče 3 nadstropja, ali več različnih okusov. Da o preostalih sladicah sedaj sploh še ne razmišljamo. Čakajo vaju sladke skrbi.

10. korak

Pojdita na lov za poročnimi prstani. Izbira je velika, tako da si vzemita dovolj časa za razmislek in izbiro. A vseeno ne odlašajta predolgo, še posebej, če bosta naročila prstane po meri. Zlatarne ponavadi potrebujejo mesec ali dva za izdelavo teh prstanov. Svetujemo vama, da načrtujeta prevzem prstanov vsaj mesec dni pred poroko.

11. korak

V kolikor si želita brezhibnega poročnega plesa in navdušiti svoje svate z znanjem svečanih plesnih korakov, začnita obiskovati plesni tečaj za popoln poročni ples.

12. korak

Izberita darilca za svate. V kolikor jih bosta kupila, bosta za njih porabila manj časa. Če pa se bosta odločila in jih pripravila sama, vama to lahko vzame kar nekaj dragocenega časa.

13. korak

Mesec dni pred poroko sestavita program poroke in začnita pri vseh poročnih ponudnikih preverjati ali vaši dogovori držijo.

14. korak

Degustirajta svoj poročni meni, naročita še zadnje poročne tiskovine in pomerita poročne obleke.

15. korak

Sprostita se. Do vajine poroke je samo še nekaj dni. Privoščita si obisk frizerja, manikiro, mogoče celo kakšno masažo. Vzemita si čas zase.

Ženin in nevesta po popolni organizaciji poroke na prostem
Ženin in nevesta po popolni organizaciji poroke na prostem. (Foto: Popolni Trenutek)

Kdaj začeti s poročnimi koraki?

S prvim korakom lahko začneta približno eno leto pred poroko. Določene priljubljene poročne lokacije so sicer lahko zasedene tudi veliko prej. Podobno velja za vse ostale poročne ponudnike. Z rezervacijami lahko tako začneta tudi veliko prej. A pomembno je, da gresta po korakih. Na primer, ne moreta prej poslati poročnih vabil, dokler nimata izbrane lokacije. Lahko pa pošljeta »save the date« kartice.

Načrtovanje vajinega poročnega dne naj bo prijetna in zabavna izkušnja za oba. Ves trud, ki ga bosta vložila v organizacijo poroke, bo na koncu poplačan. V kolikor pa se pri načrtovanju znajdeta v slepi ulici, vama lahko na pomoč priskoči poročna organizatorka. Svetovanje pri organizaciji poroke vama lahko veliko pomaga. Poročna organizatorka bo poskrbela, da bodo vajini koraki pravočasni in odločni.

Naša izkušena ekipa vama lahko pomaga do nepozabne in brezskrbne poroke

O avtorju
Karin Čemažar
Sem načrtovalka porok z diplomo Akademije za organizatorje porok in več kot 10-letnimi izkušnjami v turizmu in organizaciji dogodkov. Načrtovanje porok je mnogo več kot samo ustvarjanje novih poročnih pravljic. Sestoji iz številnih majhnih podrobnosti, logistike in kreativnosti, ki jih zmore v celoto sestaviti samo zavzet organizator in velik perfekcionist. Na srečo sem jaz točno to.

Podobni članki

icon under heading
Barva leta 2022 je ...

Novo leto, nova barva. Tako pravijo pri Pantonu, kjer vsako leto določijo barvo, ki ga bo zaznamovala na vseh področjih, tudi poročnem. Leto 2022 je tako leto barve poimenovane Very Peri. Pri Pantonu so barvo opisali nekako takole: to je barva, ki je mešanica modre in vijolične z rdečim podtonom. Je močna in energična barva....

Praznične sobote so po novem tudi poročne sobote

Že od nekdaj najbolj priljubljen dan v tednu za poročne obrede in slavja ostaja sobota. V Sloveniji praktično ne mine sobota, ko nekdo nekje svoji drugi polovici ne bi izrekel besede “da”. Oziroma do sredine letošnjega decembra se je izjemoma lahko zgodilo, da se kakšno soboto ni poročil noben par. Razlog je bil v pravilniku...

1 minuta
Poročni trendi 2022

Letošnja poročna sezona se je prevesila v drugo polovico. Poročni organizatorji pa z enim očesom zato že gledamo v prihodnost. Zbiramo ideje in sledimo prvim trendom, ki napovedujejo še več čudovitih porok v letu 2022. Trendom pri organizaciji vajine najlepšega dne lahko sledimo, strah, da bi potem poroke leta 2022 vse izgledale bolj ali manj...

Organizacija porok bel logotip
Zaupajta nam načrtovanje vajinega poročnega dne in kronajta svojo ljubezen na eni izmed čudovitih lokacij povsod po Sloveniji. Izbirata lahko med pripravljenimi poročnimi paketi ali pa se odločita za poročni dan, ki bo popolnoma prilagojen vajinim željam.

© Avtorske pravice Organizacija Porok

cross