12 idej, kako prihraniti denar pri organizaciji poroke

Oglejte si 12 odličnih idej za poroko, ki vam bodo prihranile tako čas kot denar.
Hitre povezave
Objavljeno 31 julija, 2020
Posodobljeno 29 marca, 2024

Poroka ima svojo ceno ter zna biti velik finančni zalogaj. Po poročnem dnevu lahko sicer hitro ugotovita, da je bil vsak vložen evro tega vreden. A ker vsi nimamo te  možnosti, da bi lahko zapravljali kar tja v en dan, je dobro pomisliti tudi na to, kje in kako lahko prihranimo nekaj denarja pri organizaciji poroke.

Pripravljen prostor v hotelu za poroko

Najem organizatorja porok

V kolikor sta se odločila, da bosta pri organizaciji poroke potrebovala pomoč, naj vama povemo, da vama tudi načrtovalka porok lahko priskrbi nižje cene določenih storitev ter koordinacijo poročnega dne. Poročni organizator, ki ima za seboj že veliko število organiziranih porok, pozna zelo širok spekter poročnih ponudnikov. Pozna njihove cene in njihovo delo.

Ko bosta načrtovalki porok povedala svoje želje, bo ta našla točno tiste ponudnike, ki temu ustrezajo. Priskrbela bo različne ponudbe, med katerimi se bosta vidva potem odločila. S poročnim organizatorjem bosta svoje poročne stroške optimizirala in dobila najboljše storitve po najboljših cenah. Storitev ne bosta preplačala.

Organizatorka poroke Karin

Vzemita si čas

Prihranita lahko tudi tako, da si za organizacijo poroke vzameta dovolj časa. V kolikor bosta svojo poroko začela načrtovati več kot leto prej, bosta lahko preverila različne možnosti, ki obstajajo. Spoznala bosta veliko več poročnih ponudnikov, kot če bi se za organizacijo poroke odločila manj kot šest mesecev prej. Vzemita si torej čas, da preučita vse ponudbe in se nato odločita za tisto, ki vama najbolj ustreza.

Načrtovanje poroke ob kavi

Matični urad

Poročita se na matičnem uradu in se izognita stroškom, ki jih upravne enote računajo za poroko izven matičnega urada. Strošek sklenitve zakonske zveze izven uradnih prostorov namreč znaša 170 evrov.

Prostor pripravljen za poročni obred

Datum poroke

Izberita datum izven poročne sezone, ki traja med majem in oktobrom. Tako lahko prihranita pri najemu poročne lokacije in tudi pri ostalih poročnih ponudnikih. Tekom t.i. mrtve sezone imajo namreč ti manj povpraševanja po svojih storitvah in marsikateri ponudnik posledično zniža cene. Lep primer so zimske poroke.

Koledar in zvezek za organizacijo porok

Fotograf

Ko se bosta odločala za najem poročnega fotografa, dajta priložnost fotografom, ki se v poročnem svetu šele uveljavljajo. Prihranita lahko tudi z najemom fotografa, ki vama bo poleg fotografij dostavil tudi poročni video oziroma film. A na tem mestu vama moramo sporočiti, da je težko najti dobrega poročnega fotografa, ki lahko poleg kvalitetnih fotografij dostavi še dober poročni film.

Fotoaparat na zmrznjenem blejskem jezeru

Pijača

Pri izbranem gostincu preverita ali je mogoče, da na poročno slavje prineseta svojo pijačo. Ponavadi gre to za vino, ki na večini poročnih lokacij mora imeti svojo etiketo. Če vama dovolijo, preverita še, kakšna je cena čepnine. Če razmišljata, ali svatom ponuditi tudi žgane pijače, se odločita za to, da popito žganje plačajo sami. To je dokaj pogosta poteza na poročnih slavjih.

Vabila

V kolikor ima eden od vaju v sebi vsaj malo estetske ali oblikovalske žilice, se lahko odločita, da poročna vabila naredita sama. Obstaja namreč ogromno računalniških orodij, ki omogočajo izdelavo unikatnih poročnih vabil za vajino poroko. Lahko pa se odločita za bolj oseben pristop in poročna vabila napišeta prostoročno. Svatje bodo nad tem zagotovo navdušeni, vidva pa bosta prihranila.

Vabilo na poroko s čipko iz organizacije poroke

Dekoracija

Če sta se odločila za poletno poroko na prostem sredi travnikov, si lahko nevesta brez skrbi privošči poročni šopek kar iz travniških rož. Vsekakor pa pri svoji cvetlični dekoraciji vedno uporabita sezonsko cvetje. Prihranita lahko tudi pri cvetličnih aranžmajih. Aranžma, ki ga bosta uporabila pri civilnem obredu, po končanem obredu samo prestavita na svojo omizje.

Dekoracija mize iz organizacije porok

sladki kotiček

V Sloveniji so poroke še vedno prepletene s tradicijo in starimi običaji. Zato se še vedno nekje najdejo mame, tete in babice, ki v dneh pred poroko pečejo gore peciva in piškotov. Te seveda lahko uporabita v svojem sladkem kotičku. Še cenejši pa zna biti sadni kotiček, ki ga lahko pripravita kar sama.

Sladki kotiček iz organizacije porok

Darila za goste

Sama lahko pripravita tudi darila za svate. Še vedno najbolj priljubljeno darilo pri nas ostaja pecivo, ki so ga spekle naše babice, mame in tete. Sicer pa jim v zahvalo lahko podarita tudi domače vino, olje, mila, svečke ipd. Darilo podarita družinam ali parom in ne vsakemu posamezniku.

Darilo v obliki srčka za goste organizacije porok

Poročna obleka

Nekateri poročni sejmi ponujajo razprodaje poročnih oblek iz preteklih sezon, po zelo ugodnih cenah. Okus neveste se ne menja tako hitro, kot se menjajo kolekcije poročnih oblek.

Poročni prstani

Na poročnih sejmih obiščita še zlatarne in si oglejta poročne prstane. Tam namreč ponujajo številne popuste za nakup prstanov. Svetujemo vama še, da v zlatarni povesta, koliko denarja bosta namenila poročnim prstanom, saj vama bodo tako lažje svetovali. 

Poročni prstani v škatlici s srckom Mr in Mrs

Načinov, kako prihraniti denar pri organizaciji poroke je veliko. A velikokrat so pogojeni s količino časa, ki sta ga v to pripravljena vložiti. Vajina večja angažiranost pri organizaciji poroke bo prihranila nekaj vajinega denarja, a bosta za to morala žrtvovati čas. Vedno je potrebno najti neko srednjo pot.

O avtorju

Ostali Blogi

Restavracija Nebo: Poročno doživetje z najlepšim sončnim zahodom v Ljubljani

Jedro Ljubljane, kjer se v vsakem kotičku občuti preplet zgodovine in kulture, je kot nalašč za nepozaben poročni dan. Slikov...
6 min branja
Preberi več

Kako izbrati pravega poročnega florista?

Poroka je najbolj pomemben dan vajinega življenja. Želita si, da bi bil dan popoln in točno takšen, kot sta si ga zamislila. Z...
3 min branja
Preberi več

Barva leta 2022 je …

Znana je barva leta 2022, ki naj bi najbolj zaznamovala letošnje leto.
3 min branja
Preberi več
Zaupajta nam načrtovanje vajinega poročnega dne in kronajta svojo ljubezen na eni izmed čudovitih lokacij povsod po Sloveniji. Izbirata lahko med pripravljenimi poročnimi paketi ali pa se odločita za poročni dan, ki bo popolnoma prilagojen vajinim željam.
© Avtorske pravice Organizacija Porok
Portfeljsko podjetje World Discovery.